Hva er viktige punker for deg som veileder? Hva skal du fokusere på før underveis i opplæringen?
I denne modulen vil vi gå gjennom nettopp dette, før vi avslutter med å forklare hvor viktig praksisoppholdet er for studentenes læring og motivasjon.
Det er noen ting som kan være viktig å ha tenkt gjennom før studenten kommer til din bedrift, og du skal starte veiledningsprosessen. Vi kan skille mellom eksplisitte faktorer og implisitte faktorer. La oss starte med de eksplisitte faktorene. Hvilke momenter er det viktig at studenten vet om som er nødvendig å vite om, kunne, og er forventet å gjøre? Det kan være alt fra oppmøtetidspunkt, arbeidsklær, utstyr, og konkrete arbeidsoppgaver. Å lage seg en liste over slike eksplisitte faktorer er en god «on-boarding» strategi som hjelper studentene å komme igang. For de mer implisitte faktorene, så er det de mer skjulte faktorene som en har opparbeidet seg gjennom årene, kultur, arbeidsmiljø og lignende. For eksempel, når spises det lunsj, hvem kan man stille spørsmål til, hvilken grad av fleksibilitet har en, og lignende. Å gjøre slike skjulte faktorer mer synlig kan være til stor hjelp for studentenes opplevelse av arbeidsmiljøet og inkludering.
Første møte med bedriften kan være skummelt for studenten. For å myke oppstarten, er det viktig med tydelig informasjon og forutsigbarhet for studenten. Informasjon kan være i form av når og hvor studenten skal møte, og hvem som skal være studentens kontaktperson.
Det første møte mellom studenten og veileder er viktig da det danner førsteinntrykket for studenten. Å snakke med studenten om hvilke forventninger, mål og eventuelle bekymringer studenten har, kan være nyttig for å tilpasse og motivere studenten.
I enkelte tilfeller kan strukturerte møtetidspunkt planlegges. I slike tilfeller er det fruktbart å snakke om hvordan ting går, hva som har vært utfordrende, og hva som har vært nyttig og lærerikt. Dette vil gi en trygghetsfølelse for studenten, og gi anledning til å ta opp saker som har vært utfordrende. Det er selvsagt lettere å åpne seg opp når person er trygg på deg som veileder, og når person føler at du som veileder genuint bryr deg om studenten.
Flere momenter som er beskrevet under møtet før, første møtet, og underveis, gjelder som viktige momenter under opplæring. For eksempel, det å gi tydelig informasjon, strukturere arbeidsoppgaver, og tilpasse oppgaver dersom det er utfordringer. Men uavhengig av dette, så er det et par ekstra ting som er viktig å ta hensyn til for å gi en god opplæring til studenten, spesielt med fokus på nye arbeidsoppgaver. For det først, det er viktig å huske at vi som veileder har brukt lang tid på å oppnå vår kompetanse. Dette har ikke studenten. Derfor er det enkelte ting som er verdt å huske. Først, det er bra å utvise tålmodighet. Læring er komplekst og tidskrevende. Å utvise litt tålmodighet er fint for studenten. For det andre, er det lurt å ikke overlesse studenten med informasjon. Ta en og en ting av gangen, pass på at studenten har automatisert, eller forstått den ene tingen, før du går videre. Etter flere steg er det lurt å stille spørsmål for å passe på at studenten både husker de foregående stegene, eller for å passe på at studenten har noen spørsmål. Til sist, når de fleste stegene er blitt vist, er det på tide å la studenten prøve selvstendig. Først under veiledning, så alene.
Gjennom praksisoppholdet kan studenten tilegne seg noen kunnskaper og ferdigheter som bidrar til økt selvinnsikt. Disse kunnskapene, ferdighetene og selvinnsikten kan bidra til å øke studentenes motivasjon for faget og videre studier. For eksempel så kan praksisoppholdet bidra til at studentene forstår relevansen av statistikk, felt og lab prosedyrer, eller hvordan ulike kunnskaper kan anvendes i praksis. Dette bidrar til at studentene både blir motivert for å fortsette å lære disse kunnskapene og ferdighetene, men også at de blir motiverte til å lære andre kunnskaper og ferdigheter som kan bli verdifulle i fremtiden
Synes du vi kan gjøre denne nettsiden bedre? Savner du noe? Vi setter pris på din tilbakemelding.
Klikk her for å sende oss dine tanker.